Yolsuzluğa Karşı Ceza Hukuku Sözleşmesi yürürlüğe girerse, kamu kurum ve kuruluşlarındaki yolsuzluk ve rüşvet olaylarının mağdurları, devletten tazminat alabilecekler

Haber Giriş : 31 Temmuz 2003 06:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Ceza Hukuku Sözleşmesi yürürlüğe girerse, kamu kurum ve kuruluşlarındaki yolsuzluk ve rüşvet olaylarının mağdurları, devletten tazminat alabilecekler

Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Ceza Hukuku Sözleşmesi yürürlüğe girerse, ceza ve hukuk yasalarında gerekli değişiklikler yapılarak, rüşvet ve yolsuzlukla mücadelede bir dizi yeni uygulama gerçekleşecek. Sözleşmenin getireceği yenilikler şöyle:

Rüşvet ve yolsuzluğa adı karışan parlamenterler, yasama dokunulmazlığı zırhından yararlanamayacak. Bu kişiler hakkında ceza ve hukuk davaları açılabilecek.

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki yolsuzluk ve rüşvet olaylarının mağdurları, devletten tazminat alabilecekler. İhalelerdeki rüşvet iddiaları kanıtlanırsa, ihaleyi kaybeden firmalar, zarara uğradıklarını ileri sürerek devletten tazminat talep edebilecekler.

Haklarında rüşvet ve yolsuzluk iddiasıyla soruşturma başlatılan kişilerin, yurdışındaki banka hesapları ve mal varlıklarına sözleşme hükümleri uyarınca tedbir uygulanabilecek.

Rüşvet ve yolsuzluk olaylarında suçluların iadesi ve adli yardımlaşma yapılacak. Sözleşmeye taraf ülkeler, diğer ülkelerin bu yöndeki taleplerini yerine getirmekle yükümlü olacaklar.

Sözleşmeye taraf ülkelerin rüşvet ve yolsuzlukla mücadele konusundaki kararlılığı, Avrupa Konseyi'ne bağlı komite tarafından denetlenecek.

Uluslararası rüşvet iddiaları, sözleşmeye taraf ülkelerin ortak çalışmasıyla araştırılacak.

Çelikel: Türkiye için bir şans
Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Ceza Hukuku Sözleşmesi'ni değerlendiren Adalet eski Bakanı Prof. Aysel Çelikel, sözleşmeyi rüşvet ve yolsuzluklarla mücadele konusunda Türkiye için bir şans olarak gördüğünü söyledi. Çelikel, böyle bir anlaşmaya taraf olmanın, yolsuzluklarla mücadele konusunda daha radikal adımlar atılmasına yol açacağını belirtti. Konsey adına görev yapacak olan komitenin otokontrol sistemini geliştireceğine de dikkat çeken Prof. Çelikel, şöyle devam etti: 'Siyasilerin isimlerinin de karıştığı yolsuzluk ve rüşvet olayları, bu kişilerin iktidarda olma avantajını kullanmaları nedeniyle uzun süre aydınlatılamıyor. GRECO, denetim yetkisini kullanarak kamu kurum ve kuruluşlarındaki tüm iddiaları araştırabilecek. İktidarlar komitenin denetim yetkisini engelleyemeyecek. Bunun anlamı son derece açık, eğer yolsuzlukların üzerine kararlılıkla gidilmezse, Avrupa Konseyi tarafından 'yolsuzluklar ülkesi' olarak ilan ediliriz.'
aksam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber